Rätt träningsskor

Med fel skor på fötterna kan träningen och din kropp påverkas negativt. Du når inte längre dina mål, riskerar att felbelasta fötter och höfter samt kan få onödigt ont i fötterna under träningen. Det är viktigt att du har skor anpassade för aktiviteten och som sitter bra på just dina fötter.

Pronationer

Majoriteten av befolkningen har någon form av pronation eller supination i sin gång, det vill säga att hur vi står och vrider fötterna när vi rör på oss. Vanligast är att vi sätter ned foten på med utsidan av hälen först och vikten rullar diagonalt tvärs över foten så vi skjuter ifrån med insidan av framfoten (strax under stortån). Om dina fötter följer den här modellen har du ett neutralt steg. Om vikten rullar endast på utsidan av foten istället för diagonalt supinerar du. Om dina steg lutar mycket inåt har du överpronation. Titta också på dina fotvalv. Om de är låga är risken större att du överpronerar och du behöver ett pronationsstöd i skon.Du kan undersöka din gång på en sportbutik. Där får du gå eller springa på ett löpband medan en dator analyserar hur du sätter ned fötterna på bandet. Med den informationen kan personalen rekommendera vilka skomodeller och sulor som är bäst lämpade. Även om din gång är naturlig för dig, kan det vara skadlig för lederna om det innebär att du lägger vikten på fel ställe.

Hitta rätt skor

När du vet vilka typer av skor du ska ha vill du även hitta skor till rätt pris. Ett par bra löparskor kostar upp till några tusenlappar och ska hålla under många rundor framöver. Du får bättre hållbarhet, kvalité och rätt anpassat stöd om du väljer de lite dyrare modellerna än vanliga gympaskor. För att komma undan billigare kan du använda rabattkoder, du behöver inte göra någonting för att få använda denna Sportamore rabattkod. Genom att leta under reatider eller söka rabattkoder kan du spara flera hundra kronor.

Clemmie Bogisich Författare