Billiga Converse

Hitta dina bästa skor
Skor

Undvika onödigt slitage på skorna

Våra skor får ju stå ut med en hel del på ganska kort tid. En rejäl sko är så klart skapt för att hantera mycket, men vi kan fortfarande lägga onödigt stress på materialen utan att vi riktigt tänker på det.Nu kommer det ju alltid finnas tips som är mer anpassade vissa skotyper än andra, eller gäller för en del material men inte alla. Det säger ju ofta sig själv, men det är fortfarande värt att hålla i åtanke när man läser tipsen nedan.

Slitna skosnören

Ska man behandla resten av skon rätt bör man alltid lossa på snörningen när man ska ta av sig skorna och knyta dem ordentligt igen när man tar på sig dem. Detta är ju något som sliter mer på snörningen än resten av skon, men snörena är ju betydligt lättare att byta ut. Det som dock sliter onödigt på skorna är om man har snabbhakar på skorna och då gäller det att man knyter dem på rätt sätt. Att knyta dem rätt get också större komfort, du kan anpassning knytningen och sättet du knyter skorna på för att passa dina fötter. Har du breda fötter vill du har mer utrymme framme på skon medan smala fötter behöver en tajtare knytning för att inte glappa.

Uttorkat läder/skinn

Många har nog ett par skor i antingen läder eller skinn av något slag. Och har man inte tagit hand om dem kommer man till slut märka hur materialet blir torrt och kanske till och med börjat spricka. Dessa material behöver regelbundet återfettas för att de ska hålla bra. Se bara till att återfetta med rätt typ produkt för vilket material som ska behandlas. Detta kan man lätt hitta i specialistbutiker som satsar mer på ett område som skovård. Lädret behåller sin glans och förblir starkt om du smörjer in skorna. Gamla skor som legat längst inne i garderoben blir som nya med en riktig behandling.

Fuktskadade skor

Det är inte helt lätt att se effekten av fukt på alla typer av skor, men med tiden är detta något helt klart kan påverka skornas livslängd. Nu gäller det inte bara att undvika att trampa i vattenpölar eller liknande. Bara svetten från våra fötter kan vara tillräckligt med fukt när man använder dem varje dag. En bra praxis är därför att inte ha samma skor två dagar i rad utan låta dem torka ut ordentligt efter varje användning. Och låt dem helst lufttorka istället för att dra fram hårtorken då detta också kan vara skadligt för skorna.Du kan också köpa vax till skorna och gnida in detta i början av säsongen, vaxet agerar som en typ av impregnering och håller väta bort från fötterna. Vaxet är också bra tyget eller skinnet då det återfettas till en viss del. Impregnering är extra viktigt om du använder skorna ute på vandringar och under vinterhalvåret. Läder och kyla kommer inte överens och leran i skogen kommer att suga genom tyget och ge dig blöta fötter.